Петък, 30 Ноември 2018 11:27

Заведена е жалба до Венецианската комисия срещу ЗИДЗВ

Написана от
Оценете
(17 гласа)

 VeniceCom 102PlenMeet

Коалицията от евангелско-протестантски църкви и деноминации, противопоставяща се на ограниченията на свободата на съвестта, вярата и словото чрез изменения на религиозния закон, бе взела решение на среща в края на октомври т.г. за възможно сезиране на Венецианската комисия относно Законопроекта за измeнение и допълнение на Закон за вероизповеданията (ЗИДЗВ). Вчера, 29.11.2018 г., с оглед развитието на проекта до този момент, бе подадено искане до генералния секретар на Съвета на Европа (СЕ), с цел да бъде разяснена проблематичната същност на ЗИДЗВ, и искане за сезиране на Европейската комисия за демокрация чрез право, също позната като Венецианска комисия.

В жалбата участват Свобода за всеки и дванадесет евангелско-протестантски църкви и деноминации.

Освен правните основания в жалбата е указано, с приложение, последното Становище, което Коалицията подаде до парламента, в което се посочва нашето несъгласие с ограничителната същност на проектозакона, въпреки някои предложени от вносителите промени в проекта. Жалбата съдържа искане за процедура по даване на експертно мнение от страна на Венецианската комисия относно съответствието на ЗИДЗВ с правото на Съвета на Европа, Европейската конвенция за правата на човека и практиката на Европейския съд.

На следния линк можете да видите прес съобщение, на английски, от нашите съюзници и юридически консултанти от ADF по повод завеждането на жалбата.

https://adfinternational.org/news/new-law-threatens-minority-religions-in-bulgaria/

application to Venice commission ADF

Прочетена 2586 пъти Последно променена в Сряда, 05 Декември 2018 18:45

Свързани статии (по етикет)

1 коментар

  • Връзка на коментара Петър Иванов Сряда, 05 Декември 2018 02:55 публикуван от Петър Иванов

    Болни извратени мозъци кой ви отнема свободата да се молите, на въображаемия си бог.
    ---------------------------------
    (БЕЛЕЖКА ОТ РЕДАКЦИЯТА: КОМЕНТАРЪТ Е ДОКЛАДВАН КАТО СЪДЪРЖАЩ ОБИДНИ КВАЛИФИКАЦИИ. АВТОРЪТ "ПЕТЪР ИВАНОВ" Е С НЕПОТВЪРДЕНА ИДЕНТИЧНОСТ И НЕ ОТКЛИКВА НА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ ОТ РЕДАКЦИЯТА. КЪМ МОМЕНТА ОСТАВЯМЕ КОМЕНТАРА КАТО ИЛЮСТРАЦИЯ НА ЗЛОСТНИ И НЕГАТИВНИ ИДЕИ СРЕЩУ РЕЛИГИЯТА, И СВОБОДАТА НА ВЯРАТА И НЕЙНОТО ПРАКТИКУВАНЕ, НО ЗАСЛУЖАВАЩИ ВНИМАНИЕ И ДЕБАТ.)

    Докладвайте

Оставете коментар

Моля, съобразявайте се с правилата на сайта за коментиране. Виж "Правила при коментиране".