Събота, 20 Октомври 2018 09:00

Внесен е Общ законопроект за изменения в религиозния закон

Написана от
Оценете
(5 гласа)

Capture Общ ЗИДЗВ

С доклад на председателя на Комисията по вероизповеданията и правата на човека на 19.10.2018 г. в Народното събрание е внесен Общ законопроект за изменение и допълнение на Закон за вероизповеданията:

http://www.parliament.bg/bg/bills/ID/78067/

Общият законопроект е на практика почти механична компилация от двата внесени през май законопроекта: този на ГЕРБ, ДПС и БСП и вторият – на коалицията Обединени патриоти.

По същността си Общият законопроект е точно толкова ограничителен, противоконституционен и в противоречие с международното право и принципите на демократичното общество, колкото и двете начални предложения.

Единственият разумен и правилен подход на народните избраници в 44-то Народно събрание е да гласуват за цялостното отхвърляне на предлагания Общ законопроект на второ четене. В противен случай България ще се окаже в позицията на страна, в която основни човешки права, включително свободата на религията, на съвестта, словото, събранията на закрито, на сдружаване, на неприкосновеност на убежденията, свободата на получаване и разпространение на информация, ненамесата на държавата в богословски въпроси и вътрешната организация на вероизповеданията и др., ще бъдат законодателно погазени.

Действащото към момента законодателство е напълно достатъчно за решаване на проблемите, които Общият законопроект се опитва да реши.

Подкрепете нашата петиция под Декларация срещу законопроектите за ограничаване свободата на вярата и словото:
https://www.peticiq.com/204624

Прочетете Анализа на Свобода за всеки на двата законопроекта, които формират настоящия Общ законопроект.*

* Бележка: Анализът ще бъде обновен в близките дни с новата номерация на параграфите с оглед обединяването на текстовете в Общия законопроект.

Прочетена 301 пъти Последно променена в Събота, 20 Октомври 2018 09:40

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Моля, съобразявайте се с правилата на сайта за коментиране. Виж "Правила при коментиране".