Понеделник, 21 Август 2017 18:13

МОН иска децата да са в училище още на 4 години, скоро очакваме да ги взимат направо от родилния дом

Написана от
Оценете
(3 гласа)
Снимка статия БЦ 22.08.17Наскоро Министерството на образованието и науката, в лицето на заместник-министъра Петър Николов, инициира идеята за въвеждане на задължително предучилищно обучение на децата от 4-годишна възраст. Основните аргументи според заместника на министъра са, че малките имали нужда да получат езикови и социални умения, необходими за училищното образование.

Продължавам да недоумявам как с вкарването на децата в образователната система от по-ранна възраст и с „обхващането“ на изпадналите ще се решат всичките проблеми на държавно-контролираното образование. Масово явление е децата да излизат от системата функционално (а смея да твърдя и социално) неграмотни. Това надали се дължи на факта, че прекарват недостатъчно време в училище. Напротив – колкото по-малко едно дете има общо с тази система и колкото повече  нужните му знания се набавят по алтернативен път, толкова по-подготвено ще е то не за образователната система, а за живота. Защото, в крайна сметка, кое е важното – детето да е подготвено за училище, или да е подготвено да се справя с житейските препятствия? 

Единственото решение на проблемите на българското образование е само едно – пълна либерализация на този сектор у нас. За да произведе качествена услуга, държавата не може да се конкурира сама със себе си. Има нужда от конкуренция, която да няма досег с чиновническия контрол. Иначе рискуваме в скоро време да искат да ни „социализират“ децата още от родилния дом.
Прочетена 719 пъти Последно променена в Вторник, 22 Август 2017 09:17

Коментари   

 
Георгиева
0 #3 Георгиева 03-09-2017 19:24
" Криминализират непускането на деца на училище

Томислав Дончев съобщи, че разчита на подкрепа и инициатива в парламента за промяна в Наказателния кодекс, така че родители, които умишлено и съзнателно препятстват посещението на училище на децата си, да носят наказателна отговорност. Все още обаче не е решено каква наказателна отговорност ще се носи, тъй като мярката е в процес на обсъждане.

“В прав текст, не знам колко политически коректно звучи това, ние говорим за конфликт между това, което обществото и държавата считат за важно и ценностите на някои семейства, които не считат това за важно. Всички приемаме, че семейството е важно и ценностите на семейството са важни, но в конкретния случай, интересът на обществото и държавата е по-важен“, заяви Дончев.

“Ако един родител осакати детето си физически, той ще подлежи на наказателна отговорност, ще се задействат всички мерки за закрила. Ако обаче го осакати откъм социални и житейски възможности, спирайки го да ходи на училище, той не винаги получава наказание, понякога дори и семейната помощ не бива спирана“, коментира от своя страна образователният министър."
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Георгиева
0 #2 Георгиева 01-09-2017 19:05
"Създава се национален телефон, на който граждани могат да подават сигнали за отпаднали от образователната система деца -0800 10 112. Сигнали могат да се подават на електронната поща на МОН.

Близо 15% от децата преждевременно са напуснали образователната система. Всяко дете ще има нужда от комплексен подход, изтъкна министър Вълчев. От 50 до 100 лева е глобата за първо нарушение, до 500 при рецидив. Глобите ще се налагат от кметовете."
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
Георгиева
+1 #1 Георгиева 27-08-2017 20:31
"Родители, които не пускат рожбите си на училище, ще бъдат съдени. За целта се подготвят промени в Наказателния кодекс, за да се инкриминира умишленото възпрепятстване на посещението в класните стаи. Това съобщи в рамките на Първата национална кръгла маса за ефективното решаване на проблемите на етническата интеграция зам.-министърът на образованието Деница Сачева. Тя уточни, че основен приоритет на Министерството на образованието е връщането на децата в класните стаи.

Затова от 1 септември общо 1 103 екипа с 11 632-ма учители и служители на различни институции в цялата страна започват да издирват децата, които трябва да бъдат в класните стаи, но не са."
Цитиране | Докладвай на администратор
 

Добавете коментар

Правила при коментиране- линка вляво, синьото поле!


Защитен код
Обнови